Thevenin/Norton
 

Théveninin teoreema

Piiri, joka sisältää ainoastaan lineaarisia, ajasta riippumattomia elementtejä ja lähteitä ja joka on ulospäin kytketty kahteen napaan, voidaan korvata Théveninin ekvivalenttisella piirillä

Théveninin menetelmässä piiri muutetaan yhdeksi jännitelähteeksi ja sen kanssa sarjassa olevaksi impedanssiksi. Jännitelähdettä kutsutaan Théveninin jännitelähteeksi ja sarjaimpedanssia Théveninin impedanssiksi.

 

Théveninin jännitelähteen arvo on napojen välissä vaikuttava jännite. 

Théveninin impedanssin arvo on napojen välissä oleva impedanssi. Impedanssia laskiessasi korvaa teholähteet niiden sisäisillä impedansseilla. 

Zjännitelähde= 0 Ω (oikosulku)

Zvirtalähde= ∞ (avoin väli)

Théveninin menetelmän käyttö

1. Irroita komponentti piiristä. Jäljelle jää kaksi napaa.

2. Laske napojen välinen jännite. Tämä on Théveninin jännitelähteen arvo.

3. Laske napojen välinen impedanssi. Tämä on Théveninin impedanssi. Muista korvata teholähteet niiden sisäisellä impedanssilla.

4. Piirrä Théveninin piiri.

5. Lisää poistettu komponentti paikoilleen.

6. Laske haluamasi suure.

Nortonin teoreema

Piiri, joka sisältää ainoastaan lineaarisia, ajasta riippumattomia elementtejä ja lähteitä ja joka ulospäin on kytketty kahteen napaan, voidaan korvata Nortonin ekvivalenttisella piirillä. Se koostuu virtalähteestä ja sen kanssa rinnan kutketystä piiristä tai sen ekvivalentista (yleensä vastus).

Teoreemojen hyödyntäminen

Théveninin ja Nortonin teoreemoja käytetään piirien yksinkertaistamiseksi ja laskennan helpottamiseksi. Lähes kaikki elektroniset piirit voidaan (jollakin tasolla) yksinkertaistaa em. menetelmillä. Théveninin ja Nortonin menetelmät ovat keskenään ekvivalentteja, valittu menetelmä riippuu tapauksesta (halutaanko käsitellä jännitettä vai virtaa).

© Mikko Kuisma, Satu Leinonen