Edellinenseuraava   Elektroniikan valmistustekniikan perusteita

Läpiladottavat ja pintaliitoskomponentit
Yksikerroksisessa perinteisessä piirilevyssä ovat kuparointi ja juotokset vain toisella puolella (juotospuoli, tinapuoli). Komponentit sijaitsevat vastakkaisella puolella (komponenttipuoli). Komponenttien jalkoja varten porataan piirilevyyn reiät. Seuraavissa kuvissa esimerkkejä läpiladottavista komponenteista.
 
Komponenttipuoli

Juotospuoli

Esimerkki yksikerroslevystä, jossa käytetään "perinteisiä", läpiladottavia komponentteja. Komponenteilla on johdinjalat, jotka pujotetaan piirilevyyn porattujen reikien läpi, ja jotka juotetaan kiinni piirilevyn johdinpuolelle.

Nykyisillä levyillä on sarjatuotannossa mahdollista saavuttaa jopa 125
um (mikrometri) johdinleveyksiä. Tämä mahdollistaa komponenttien tiheän sijoittelun piirilevylle. Johdotuskerroksia voi olla jopa 30. Sähköisten, mekaanisten ja lämpöteknisten ominaisuuksien perusteella käytetään erilaisia runkomateriaaleja. Ohuet taipuisat levyt ovat myös mahdollisia. Nykyisin jalalliset läpijuotettavat komponentit ovat väistyneet pintaliitoskomponenttien tieltä. Pintaliitoskomponenttien jalat juotetaan piirilevyn päälle tai alle ilman levyn läpi tapahtuvaa jalkojen pujottelua.


Pintaliitoskomponentit

Pintaliitoskomponentit ovat nykypäivän komponenttien kotelotyyppejä elektroniikkateollisuudessa. Pintaliitoskomponenteilla voidaan valmistaa laite huomattavasti pienempään kokoon. Uusia pintaliitostekniikoita ja -komponentteja kehitellään jatkuvasti. Yleisenä suuntana on mikropiirien liitosjalkojen lisääntyminen ja komponenttitiheyden kasvaminen pienempien pintaliitoskomponenttien myötä.


Esimerkki pintaliitosvastuksesta (yllä), joka juotetaan päistään kiinni suoraan piirilevyn kuparijohtimiin. Alla piirilevylle juotettuja pintaliitosvastuksia ja -kondensaattoreita. Varsinaisten langoista tehtyjen "jalkojen" puuttuessa pintaliitoskomponentit saadaan pienempään tilaan ja ne ovat helpommin koneellisesti asetettavissa piirilevylle.

Edellinenseuraava  
© Mikko Kuisma, Satu Leinonen, LTY